Een website maak je niet voor jezelf, maar voor jouw (potentiële) klanten. Om een effectieve website te bouwen, waarmee je jouw doelen (bijvoorbeeld verkoop of offerteaanvragen) bereikt, heb je diepgaande kennis nodig van jouw doelgroep. Alleen dan kun je de structuur, de functionaliteiten, de copywriting, de fotografie en het visuele design afstemmen op de wensen en behoeften van de eindgebruiker. Voordat je een website bouwt of laat bouwen, is het dus verstandig om meer inzicht te krijgen in jouw ideale klant. Een buyer persona helpt je hierbij. Daarom in deze blog alles over buyer persona’s: wat zijn buyer persona’s, wat heb je hieraan als bedrijf en hoe stel je zelf een buyer persona op?
Wat zijn buyer persona’s?
Een buyer persona, of klantprofiel, is een gedetailleerde omschrijving van jouw ideale klant. Je kunt deze zien als een voorbeeldkoper die een deel van jouw doelgroep vertegenwoordigt.
De volgende onderdelen komen terug in een buyer persona:
- Naam: een echte naam die representatief is voor jouw ideale klant;
- Demografische gegevens: woonplaats, leeftijd, geslacht, nationaliteit;
- Achtergrondinformatie: functie op werk, gezinssamenstelling, thuissituatie, hobby’s;
- Doelen: welke doelen heeft je buyer persona? Welke problemen wil hij/zij oplossen?
- Zorgen: waar maakt je buyer persona zich zorgen om? Welke twijfels heeft hij/zij ten aanzien van jouw product of dienst?
- Quote: een quote die het bovenstaande samenvat;
- Foto: een foto van de persoon om hem/haar een gezicht te geven.
Een doelgroepbeschrijving is dus niet hetzelfde als een buyer persona. Een doelgroepbeschrijving geeft gemiddelden: de gemiddelde leeftijd, de meest voorkomende afkomst, het geslacht van klanten die het vaakst bij jou kopen, et cetera. Het blijft hier bij feiten, maar is daardoor ook wat oppervlakkig. Een buyer persona gaat dieper dan dat: het gaat ook over wat jouw ideale klant motiveert, welke zorgen hij of zij heeft en hoe hij of zij tot een aankoopbeslissing komt.
Waarom een buyer persona opstellen?
Een buyer persona helpt jou om je beter in te leven in je ideale klant, door hem of haar een gezicht en een naam te geven. Hierdoor kun je meer leads genereren en leads makkelijker omzetten naar klanten.
Bovendien geeft een buyer persona inzicht in:
- vragen waar jouw klant mee zit;
- het soort informatie waar jouw klant naar op zoek is;
- relevante contactmomenten;
- de wensen, behoeften, uitdagingen en doelen van jouw klant;
- de content die hier het best bij past;
- de functionaliteiten die je website nodig heeft;
- de fotografie die en het visuele design dat jouw klant aanspreekt.
Kortom, een buyer persona helpt je bij alle keuzes waar je tegenaan loopt bij het maken van een website. Bij al deze beslissingen denk je na over wat jouw ideale klant het liefst ziet. Zo kun je onderbouwde keuzes maken die ervoor zorgen dat jouw website perfect aansluit bij jouw ideale klant. Je weet bovendien hoe je jouw klant het best kunt bereiken en hoe je hem of haar het best kunt helpen.
In vier stappen zelf een buyer persona opstellen
Wil je zelf aan de slag met het opstellen van een buyer persona, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Hieronder bespreken we in vier stappen hoe je zelf een buyer persona opstelt.
- Bedenk op welke vragen je antwoord wilt hebben.
Kijk hiervoor naar de punten die hierboven worden genoemd. De vragen die terugkomen in jouw buyer persona kunnen bijvoorbeeld zijn:- Wat is de leeftijd van mijn ideale klant?
- Waar woont mijn ideale klant?
- Wat is de afkomst van mijn ideale klant?
- Is mijn ideale klant een man of een vrouw?
- Welke baan heeft mijn ideale klant?
- In wat voor huishouden woont mijn klant, wat is de gezinssamenstelling?
- Welke hobby’s heeft mijn klant?
- Welke zorgen heeft mijn ideale klant?
- Neem interviews af met leads en klanten.
In plaats van zelf een antwoord te bedenken op de vragen die je in stap 1 hebt geformuleerd, ga je echt luisteren naar jouw (potentiële) klanten. Dit doe je door interviews af te nemen met bestaande klanten en door middel van leads. Interviews zijn hiervoor beter geschikt dan enquêtes, omdat ze je in staat stellen diepere vragen te stellen en uitgebreidere antwoorden te krijgen. Ook haal je hier meer uit dan bijvoorbeeld uit Google Analytics. Het gaat in een buyer persona immers niet enkel om feiten (gemiddelde leeftijd, geslacht, et cetera) maar juist ook om wensen, gevoelens, bezwaren, et cetera.
- Werk de interviews uit en analyseer ze.
Vervolgens moet je de interviews uitwerken en analyseren. Zoek naar antwoorden die vaker terugkomen, overeenkomsten in gedrag of zorgen die vaker genoemd worden. Identificeer hieruit de belangrijkste criteria.
- Creëer een levendige buyer persona.
Pas wanneer je bovenstaande drie stappen hebt uitgevoerd, ga je de buyer persona ontwerpen. Maak er een levendig verhaal van waarin de eigenschappen, uitdagingen en doelen van jouw ideale klant duidelijk worden. Geef je ideale klant ook een naam en plaats er een foto bij.
Buyer persona template
Om je verder op weg te helpen, hebben wij een gratis template ontwikkeld, die je kunt invullen bij het samenstellen van jouw buyer persona’s. Stuur dan een mailtje naar tim@mindworkz.nl en we sturen je de template toe, inclusief extra tools en tips om inzicht te krijgen in jouw ideale klant.