Een goede navigatiestructuur: de sleutel tot een gebruiksvriendelijke website

Tim Cosson
maandag 20 november 2023
3 minuten

Wat voor bedrijf je ook hebt, de gebruikerservaring speelt een doorslaggevende rol in het succes van jouw website. Het is niet voldoende om een visueel aantrekkelijke site te hebben; je website moet ook functioneel en intuïtief zijn. Bij Mindworkz begrijpen we dit. Daarom specialiseren wij ons in het maken van strategische websites, die niet alleen prachtig maar ook praktisch zijn. In dit artikel leggen we uit hoe een goede navigatiestructuur de gebruikerservaring kan verbeteren en kan leiden tot meer conversies.

Het belang van gebruiksvriendelijkheid in webdesign

Waarom is gebruiksvriendelijkheid zo belangrijk in webdesign? Omdat gebruikers geen tijd willen verspillen aan het proberen te begrijpen hoe een website werkt! Als ze niet snel en eenvoudig kunnen vinden wat ze zoeken, zullen ze de site verlaten. Je krijgt dan een hoge ‘bounce rate’, met alle gevolgen van dien voor je conversieratio.

Stel je voor: een potentiële klant bezoekt je website, geïnteresseerd in wat je te bieden hebt. Als hij echter verdwaalt in een wirwar van links of verwarrende menu’s, is de kans groot dat hij vertrekt zonder actie te ondernemen. Daarentegen kan een heldere, intuïtieve navigatie die bezoeker vlot naar een aankoop of een contactaanvraag leiden.

Het belang van duidelijke navigatiepaden

Het pad dat een gebruiker volgt vanaf de homepage tot de conversiepagina moet zo rechtlijnig en duidelijk mogelijk zijn. Dit pad wordt vaak vergeleken met een ‘funnel’: geleidelijk leid je de gebruiker naar de gewenste actie.

Gidsen langs de route: dropdowns, breadcrumbs en sitemaps

Als je je website ziet als een bruisende stad vol bezienswaardigheden, dan zijn dropdownmenu’s, breadcrumbs en sitemaps je onmisbare hulpmiddelen die bezoekers begeleiden op hun digitale ontdekkingstocht.

  • Dropdownmenu’s zijn net als interactieve stadskaarten in een reisgids. Ze klappen uit en onthullen een scala aan ‘bestemmingen’ zonder je te dwingen de huidige ‘locatie’ te verlaten. Ze zijn daarom vooral handig voor sites met veel inhoud.
  • Breadcrumbs werken als een spoor van broodkruimels, zodat Hans en Grietje (of jouw bezoekers) altijd hun weg terug kunnen vinden. Ze laten de bezoekers zien waar ze op je website zijn en welke stappen ze hebben gezet om daar te komen. Zo kunnen ze altijd makkelijk terugkeren naar een eerder punt. Een breadcrumbspoor ziet er bijvoorbeeld zo uit: Home > Literatuur > Romans > Harry Mulisch > De Aanslag
  • Sitemaps zijn vergelijkbaar met grote stadsplattegronden die je bij toeristencentra vindt. Ze geven je in vogelvlucht een overzicht van alles wat er te zien en te doen is. Voor je website betekent dit dat een sitemap je bezoekers (en zoekmachines) een helder overzicht geeft van alle hoeken en gaten van je digitale domein.

Tips voor een goede navigatiestructuur

Denk aan je website als aan een elegant herenhuis: hoe imposant het uiterlijk ook mag zijn, zonder een robuust fundament wordt het een ruïne. Dat stevige fundament voor jouw website? Dat is de navigatiestructuur. Zorg voor een solide basis met deze handige tips:

  1. Maak gebruik van wireframes
    Hierin zet je de structuur en lay-out van je website uiteen, nog voordat je nadenkt over de designelementen. Dit helpt je om de flow van de website beter in kaart te brengen. Meer over het gebruik van wireframes lees je hieronder.
  2. Wees consistent
    Het navigatiemenu moet uniform zijn, ongeacht op welke pagina een bezoeker zich bevindt.
  3. Houd het overzichtelijk
    Probeer niet alles in je hoofdmenu te proppen. Helderheid en eenvoud leiden de weg. Bepaal wat prioriteit heeft en in je hoofdmenu hoort en wat onder subpagina’s valt. Je kunt zelfs bepalen om bepaalde pagina’s niet in het menu op te nemen.
  4. Gebruik duidelijke taal
    Laat technisch jargon achterwege. Kies in plaats daarvan voor begrijpelijke en duidelijke termen die gelijk duidelijk maken waar het over gaat.
  5. Responsive design
    Zorg ervoor dat je navigatie feilloos werkt op elk apparaat, of het nu een smartphone, tablet of desktop betreft.
  6. Testen, leren, aanpassen
    Het is essentieel om je navigatie onder echte gebruikers te testen. Dit kan via A/B-testen, directe gebruikerstesten of met tools zoals heatmaps. Deze tools onthullen gedragingen en voorkeuren, zoals waar gebruikers het meest klikken en welke delen van jouw site ze overslaan.

Het gebruik van wireframes

Een wireframe is de ruwe, visuele gids van een website, vergelijkbaar met een bouwtekening van een architect. Het presenteert de hoofdstructuren van de webpagina’s, zonder afleidende elementen zoals kleuren, afbeeldingen of typografie. Hiermee wordt de focus gelegd op de functionaliteit, de indeling en de interactie van de pagina’s. Door gebruik te maken van wireframes, kun je de essentiële elementen identificeren die nodig zijn voor een optimale gebruikerservaring. Je bepaalt welke pagina’s er moeten zijn, waar knoppen en links moeten komen en hoe de gebruiker door de content wordt geleid.

Wat nog belangrijker is: wireframes dienen als een eerste testgrond voor je navigatiestructuur. Voordat je tijd en middelen investeert in design en ontwikkeling, kun je met wireframes alvast testen of de structuur logisch en gebruiksvriendelijk is. Je kunt deze schetsen voorleggen aan potentiële gebruikers of teamleden om feedback te krijgen. Zo kun je vroegtijdig aanpassingen doorvoeren, wat het latere ontwerpproces soepeler en efficiënter maakt.

Een goede mobiele navigatie-ervaring

In onze huidige wereld, waar smartphones bijna een verlengstuk van onszelf zijn geworden, is het optimaliseren van je mobiele navigatie geen luxe, maar een noodzaak. Hier zijn enkele tips:

  • Gebruik hamburgermenu’s: Deze bundelen alle essentiële links in één net en overzichtelijk pakket. Hierdoor bespaar je ruimte: perfect voor de beperkte ruimte van een mobiel scherm.
  • Gebruik grote klikbare elementen: Niets is zo vervelend als willen klikken op een link en per ongeluk de verkeerde aantikken. Door knoppen en links groot en duidelijk te maken, maak je de reis van je mobiele bezoeker een stuk aangenamer.
  • Zorg voor snel ladende menu’s en pagina’s: Zie mobiele bezoekers als reizigers die hun trein proberen te halen. Ze hebben haast. Door je pagina’s snel te laten laden, zorg je ervoor dat bezoekers hun ’trein’ niet missen en blijven ze tevreden over hun bezoek aan jouw website. Bovendien worden snellere laadtijden beloond door zoekmachines, wat je SEO ten goede komt.

Mindworkz

Een intuïtieve en gebruiksvriendelijke navigatiestructuur is cruciaal voor het succes van elke website. Het leidt niet alleen tot een betere gebruikerservaring, maar verhoogt ook de kans op conversie. Wil je weten wat Mindworkz hierin voor jou kan betekenen? Plan dan vandaag nog een vrijblijvend kennismakingsgesprek in.

Download het plan van aanpak voor jouw nieuwe website

  • In 10 essentiële stappen komen tot een plan van aanpak voor jouw ideale website;
  • Breng je doelen en strategie in kaart om de juiste website te creëren.
  • En nog veel meer…
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.